Van ez a Dining Week nevű rendezvény, ami
annyit jelent, hogy fix áron lehet három fogásos menüket kóstolni a programban
részt vevő éttermekben. Korábban is volt már ilyen Budapesten, de nem tudom,
hogy kezdetben milyen éttermek vettek részt benne. Az viszont biztos, hogy most
van köztük egy-két nagyon jó hely is.
Annyira belelkesültem, hogy ezen a héten
három helyet is meglátogatok (nU Bisztró, Budapest Bisztró, Vakvarjú) és leírom a véleményemet. Először arra gondoltam,
hogy majd egy bejegyzésben összehasonlítom az általam kipróbált éttermeket, de
a kedd esti élmény annyira erőteljes volt, hogy ennek egy külön bejegyzés jár. Aki
ismer, az tudja rólam, hogy mennyire kritikus vagyok, és ez hatványozottan igaz
akkor, amikor ételekről van szó.
Mintegy felvezetőként szerettem volna arról
is írni egy bejegyzést, hogy az egyetem alatt megcsináltam a szakács
szakvizsgát, és dolgoztam is nagyüzemi konyhán a margitszigeti Grand Hotelben,
ami óriási élmény volt, de erről majd máskor. Ez most azért érdekes, mert az
átlag fogyasztóhoz képest kvázi-bennfentes szemmel figyelem azt a tányért, amit elém tesznek egy étteremben.
A
tetthely: nU Bisztró
Van ez a hely a város szívében az Eiffel
térnél, amely „bisztronómia fakultáció” felütéssel hirdeti magát. Na ez
érdekesen hangzik, ráadásul úgy hírlik, hogy igen modern gasztronómiai szemléletmódot
képvisel a konyhájuk. Ennyi nekem elég is volt, mindenképp ki akartam próbálni!
Általában nem szokott jól elsülni, ha nagy
várakozások előznek meg egy eseményt, mert akkor nehéz lesz azt a bizonyos
magasra tett lécet átugorni. Viszont ennek ellenére sokszor beleesek abba a
hibába, hogy nagyon sokat várok bizonyos helyzetektől, és ezzel le is csökkentem annak az esélyét, hogy igazán nagy pozitív meglepetés érjen. Ez most is így volt, elég jókat olvastam a helyről, úgyhogy innentől már csak két lehetőség
volt: vagy le leszek nyűgözve, vagy ami egy étteremnél talán a legrosszabb,
unalmasan átlagos, “sótlan” lesz az egész. Egy “sótlan” helyre pedig nem fogok
visszamenni…
Elő-előétel
Előétel előtt kaptunk egy úgynevezett
Amouse Bouche-t, ami tulajdonképpen néhány bemelegítő falatkát jelent. A
tányér tulajdonképpen néhány ízmozaik egyszerűen elhelyezett kombinációja. Volt
pácolt olívabogyó, marinált tőkehal (ami hibátlan volt), kecskesajt mango
chutney-val és házi kacsamell sonka forgács.
Jó kezdés, de azért olyan nagyot itt még nem lehet hibázni. Egyre több helyen van az, hogy amíg vársz az előételre, kapsz valamit, amit rágcsálhatsz addig is. Legtöbbször valami kenyérre kenhető történetről van szó (padlizsánkrém vagy ízesített vaj), és ez általában már sokat elárul a helyről. Ha igazán jó séf vezeti a konyhát, ő nem fog kiengedni egy "átlagos" kezdő fogást, mert jól tudja, hogy az elejétől a végéig tökéletesnek kell lenni minden egyes alkotóelemnek.
Mentás zöldborsó krémleves lazac nanban-zuke
Ezt követően következett az első sokk, a
habkönnyű zöldborsó krémleves. A mentás ízesítés zseniálisan passzol a
zöldborsóhoz és a lazac is tökéletesen illeszkedett a könnyed kreációba. Nem
egy átlagos konyhatechnológiai műveletről van szó, szinte habzott a leves. Külön
kiemelném, hogy a jolly joker krémlevesfűszer szerecsendió kihagyása nyerő
ötlet volt ebben az esetben. Már ekkor úgy éreztem, hogy jöhet bármi ezután,
mert már az előételben olyat kaptam, ami miatt étterembe
jár az ember: egy igazi gasztroélményt.
XXI.
századi marhanyak paprika, ricottás-spenótos nokedlivel
A főétel előtt felszolgáltak egy citrus
sorbet-t, ami igazán figyelmes gesztus, de ennél többet nem tudok hozzáfűzni.
Főfogásnak egy XXI. századi marhanyak
paprikást választottam ricottás - spenótos nokedlivel. Eredeti ötlet, csodás
ízvilág, modern elgondolás, zseniális megvalósítás. A neve ellenére a
marhapaprikás egy nagyon könnyed fogás volt, harmonikus ízvilággal, a
ricottás-spenótos nokedli nagyon jól passzolt a húsos szalonnával megbolondított
paprikás mártás lágy selymességéhez, és mindezt megkoronázta a vajpuhára párolt
marhanyak.
Guiness
csokoládé mousse fehércsokoládéval
A desszert már tényleg csak hab volt a
tortán. A Guiness csokoládés réteg varázslatosan krémes és lágy textúrája már
az ízétől eltekintve is különálló élményt nyújt a fogyasztónak, ráadásul nem
volt se túl édes, se túl keserű, a toppinggal teljes harmóniát alkotott. A fehércsoki
hab a tetején érdekes volt, de szerintem a gasztronómiában pozitív kritikának számít,
ha valami érdekes ;-)
Észrevehetetlen
körítéssel
Amúgy csak most esik le e sorok írása
közben, hogy a tálalás szinte észrevehetetlenül egyszerű volt, nem volt túlcsicsázva,
túldizájnolva, mint ahogy ez a legtöbb étteremben elmaradhatatlan kelléke az
ételnek. Itt az egyszerűségen volt a hangsúly, attól volt tökéletes, hogy a
díszítés nem kötötte le a figyelmet. Ebben az esetben nem is volt szükség arra,
hogy a külcsín domináljon, a séf egyszerűen hagyta,
hogy az ízek magukért beszéljenek. Jelzem, sikeres stratégia!
p.s. következő helyre viszek normális fényképezőt..
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése